joi, 8 februarie 2018

Cântărețul bisericesc Tihon Șutu – condamnat la ani grei de temniță




Cântărețul bisericesc Tihon Șutu –
condamnat la ani grei de temniță



Cântărețul bisericesc Tihon Șutu s-a născut la 2 aprilie 1919 în familia cântărețului Grigore Șutu de la Biserica “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Olișcanii de Sus (com. Răspopeni), jud. Orhei.  A învățat întâi la școala din satul natal, continuindu-și studiile  la Școala de cântăreți din Chișinău, până în vara anului 1938, apoi la Mănăstirea Hârbovăț, unde această instituție a fost transferată. Până la înrolarea în armată a slujit la biserica din Olișcanii de Sus, împreună cu tatăl său.
În timpul războiului, cântărețul bisericesc Tihon Șutu a luptat pe Frontul de Est, ajungând până la Stalingrad, unde împreună cu alți ostași români a căzut prizonier. Au fost condamnați cu toții la ani grei de muncă forțată în lagăr. Timp de 5 ani și 7 luni au fost scoși la muncă pentru a reface orașul Stalingrad, aflat în ruini.
După eliberarea din prizonierat, Tihon Șutu revine la locurile natale. Era anul 1949, perioada deportărilor și pentru a evita din nou surghiunul se angajează în calitate de ajutor de mașinist pe locomotivă. În perioada anilor 1956-1958 activează în calitate de cântăreț la bisericile din Răduleni și Dumitreni, r-nul Florești. Timp de trei decenii a fost cântăreț la Biserica “Sf. Elisaveta” din satul Cubolta, r-nul Sângerei. Pentru activitate sârguincioasă în îndeplinirea funcției de cântăreț bisericesc, a fost gratificat cu binecuvântare arhierească de a purta stihar în timpul Sf. Slujbe. Trece la Domnul la 20 octombrie 1999 fiind înmormântat în cimitirul din satul Cubolta.

                                  Protoiereu Ioan Lisnic







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu