miercuri, 20 decembrie 2017

Preotul Nicolae Braga - condamnat pentru activitate antisovietică




Preotul Nicolae Braga -
condamnat pentru activitate antisovietică


Biserica “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Ermoclia

Preotul Nicolae Braga s-a născut la 6 mai 1902 în familia cântărețului bisericesc Nazarie Braga din localitatea Mateuți, jud. Orhei. A fost botezat la 19 mai în biserica din Mateuți de către preotul Teodor Procopan, având naș pe Luca Margină, cântăreț la biserica din Ciorna, același județ. După absolvirea Seminarului Teologic, la 3 decembrie 1923 a fost hirotonit preot pe sema parohiei Popeasca, jud. Tighina. O perioadă de timp a slujit la Biserica “Acoperemântul Maicii Domnului” din localitatea Acmanghit, jud. Cetatea Albă, apoi transferat la 1 februarie 1936 la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Uspensca, același județ.  
În anul 1944, părintele Nicolae Braga se refugiază în România. Revine în RSSM și la 3 ianuarie 1945, fiind numit de către autoritățile eparhiale, slujitor la Biserica “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Ermoclia, r-nul Căușeni, jud. Bender. La 20 iunie 1950 a fost transferat la biserica din Taraclia, r-nul Căinari, apoi la 24 februarie 1951 transferat la biserica din satul Feștelița, r-nul Căușeni.
În luna decembrie a anului 1951, părintele Nicolae Braga a fost arestat. Era învinuit de activitate antisovietică, fiind condamnat conform art. 54 CP al RSSU la 25 ani privațiune de libertate. A fost eliberat din detenție înainte de termen, la 29 ianuarie 1958. Revine în RSSM, slujind în continuare la biserica din localitatea Tașlâc, r-nul Dubăsari. 

                                   Protoiereu Ioan Lisnic






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu