sâmbătă, 30 septembrie 2017

Preotul Teoctist Procopan - “condamnat și trimis în Siberia”







Preotul Teoctist Procopan -
“condamnat și trimis în Siberia”  


                                 Biserica “Sf. Teodor Tiron” din Chișinău


Preotul Teoctist Procopan s-a născut la 3 septembrie 1895 în satul Sănătăuca, jud. Soroca. Tatăl său, preotul Teodor Procopan era parohul bisericii din Hârtop, același județ. A fost botezat la 12 septembrie în biserica din Sănătăuca de către preotul Calinic Balinschi din satul Trifăuți, având nași de botez pe părintele Calinic și presbitera Maria, soția preotului Ioan Baidan de la biserica din Vasilcău, Soroca. După absolvirea Seminarului Teologic din Chișinău, la 16 octombrie 1920 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii “Sf. Arh. Mihail” din Seceteni, jud. Lăpușna, cu începere de la 1 noiembrie. În anul 1925 a fost transferat la Biserica “Sf. Nicolae” din comuna Costești, Lăpușna.
În timpul războiului, părintele Teoctist Procopan era slujitor la Biserica “Sf. Teodor Tiron” din Chișinău, mai îndeplinea și funcția de protoiereu de plasă, cercul Ialoveni, jud. Lăpușna. La 11 mai 1943, oficiul protoieriei Ialoveni cu sediul în Chișinău a fost vizitat canonic de către Î.P.S. Efrem. În registrul de inspecție Arhiepiscopul a lăsat următoarea mențiune: “P.C. Protoiereu este prezent. Cancelaria în regulă”. Părintele Teoctist a predicat la tema Evangheliei Sf. Liturghii de la slujba de sfințire a bisericii din Ialoveni, la 4 iulie 1943. Pe parcursul activității sale pastorale a fost decorat cu mai multe distincții bisericești și ridicat în treapta de protoiereu.
După reinstaurarea puterii sovietice în Basarabia, părintele Teoctist Procopan a fost arestat și judecat în luna noiembrie 1944, conform art. 54 CP. Anii de detenție i-a petrecut într-un lagăr de muncă forțată până în luna august 1950. Întors la baștină a fost numit de către autoritățile eparhiale, slujitor la Biserica “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Țâbulevca, raionul Dubăsari, cu începere de la 25 februarie 1951. A mai slujit la Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Molovata, Dubăsari, transferat la 3 februarie 1952.
Potrivit mărturiilor părintelui Vasile Țepordei, părintele Teoctist după ispășirea termenului de detenție, “Reîntors în Basarabia, a fost repatriat în țară, unde și-a făcut datoria de preot, dar din cauza suferințelor avute a trecut la cele veșnice”.

                                     Protoiereu Ioan Lisnic







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu