vineri, 22 septembrie 2017

Preotul Antonie Babcenco – condamnat la 10 ani de lagăr





Preotul Antonie Babcenco –
condamnat la 10 ani de lagăr


Biserica “Sf. Ioan Botezătorul” din Măcărești, jud. Iași


Preotul Antonie Babcenco s-a născut la 23 ianuarie 1902 în familia lui Grigore și a Anei Babcenco. Tatăl său era cântăreț la biserica din satul Izbiște, jud. Orhei. A fost botezat la 10 februarie în Biserica “Sf. Arh. Mihail” din satul Izbiște de către preotul Andrei Madan, nași de botez fiind fiica proprietarului din Chișinău, Ioan Starânschi, Nadejda și felcerul Antonie Zolotoriov[1]. După absolvirea școlii parohiale din localitate, a învățat la Școala spirituală[2], apoi la Seminarul Teologic din Chișinău, studii pe care le-a absolvit în anul 1927[3]. La 13 septembrie 1927 a fost hirotonit preot pe sema Bisericii “Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Măcărești, jud. Iași (Eparhia Moldovei și Sucevei), începînd cu data de 1 octombrie 1927[4].
În perioada de 16 ani slujiți la Măcărești, părintele Antonie Babcenco a desfășurat o adevărată activitate pastorală, misionară, dar și gospodărească. La venirea sa în parohie, biserica avea nevoie de o reparație urgentă. Parohia nu dispunea de mijloace financiare, astfel părintele a fost nevoit să se împrumute din diferite surse. Au fost refăcute tencuielile interioare și exterioare ale pereților, pardoseala, tavanul,  acoperișul bisericii ș.a. După încheierea lucrărilor de reparație, o parte din datorii au fost plătite din salariul preotului paroh[5].
La 1 februarie 1943, părintele Antonie revine la locurile natale, fiind numit paroh al Bisericii “Sf. Nicolae” din parohia Buțeni I, plasa Hâncești, jud. Lăpușna[6]. Peste 3 ani de la reinstaurarea puterii sovietice în Basarabia, în luna august 1947, părintele a fost arestat. Judecata a avut loc în luna octombrie în cadrul ședinței judecătoriei supreme a RSSM. Sentința de judecată a fost calificată conform art. 54/10, Cod Penal al RSS Ucrainene - “Agitație sau propagandă contrarevoluționară”, fiind condamnat la 10 ani de lagăr[7].
Părintele Antonie Babcenco revine la baștină în luna noiembrie a anului 1955 și în următoarea lună a fost numit de către autoritățile eparhiale slujitor la biserica din Nisporeni[8]. Frații părintelui Antonie, preoții Gheorghe și Boris Babcenco au fost și ei persecutați de către autoritățile regimului comunist. Părintele Gheorghe Babcenco, preot într-o parohie din regiunea Reazan (Rusia) a fost judecat de către troika NKVD și condamnat la moarte prin împușcare. Preotul Boris Babcenco – Răduleanu, aflat în România a fost și el judecat și condamnat la ani grei de temniță[9].

                                          Protoiereu Ioan Lisnic




[1] ANRM, F. 211, inv. 3, d. 470, f. 132
[2] KEB, nr. 31, 1916, p. 178
[3] Revista Luminătorul, nr. 15, 1927, p. 1
[4] Istoricul Parohiei Măcărești, Sursa: https://macaresti.mmb.ro/6824-istoricul-parohiei-macaresti
[5] Ibidem
[6] Buletinul Arhiepiscopiei Chișinăului, nr. 1, 1943, p. 22
[7] V. Pasat, vol. II, p. 319
[8] Ibidem
[9] Protoiereu Ioan Lisnic, Preoți basarabeni în temnițele comuniste – frații preoți Gheorghe și Boris Babcenco, Sursa: http://protioanlisnic.blogspot.md/2016/11/preoti-basarabeni-in-temnitele_22.html







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu