miercuri, 26 iulie 2017

Preotul Iacob Parabin – arestat și condamnat în timpul prigoanei sovietice






Preotul Iacob Parabin – arestat
și condamnat în timpul prigoanei sovietice




Preotul Iacob Parabin s-a născut în anul 1871 în familia cântărețului bisericesc Ioan Parabin de la Catedrala Adormirea Maicii Domnului” din orașul Dubăsari. Avea studiile Școlii spirituale din Odesa.
În perioada anilor 1889-1899, viitorul preot Iacob Parabin a fost cântăreț la Biserica “Minunea Sf. Arhanghel Mihail” din satul Cocieri, Dubăsari, după ce a fost hirotonit în treapta de diacon, a slujit o perioadă de timp cântăreț la Biserica “Sf. Arh. Mihail” din Mălăiești, Tiraspol. Hirotonit în treapta de preot, în perioada anilor 1903-1905 a fost parohul Bisericii “Acoperemântul Maicii Domnului” din localitatea Roghi, apoi transferat la Biserica “Sf. Arh. Mihail” din satul Pohrebea, Dubăsari, cu deservirea Bisericii “Schimbarea la Față a Domnului” din cătunul alăturat, Carantin. Îndeplinea și funția de conducător și profesor al școlii parohiale. În anul 1906, în școala parohială din Pohrebea învățau 8 copii. Familia preotului era compusă din 12 copii: în 1906 avea 3 băieți și 4 fete, de 11, 9, 3 ani și respectiv de 13, 7, 5 și 1 ani. În timpul păstoriei preotului Iacob Parabin, la Pohrebea se construiește o monumentală biserică cu hramul “Sf. Alexie”, edificiu care a avut de suferit mult în urma bombardamentelor din timpul celui de-al II-lea Război Mondial.
Ultima parohie a părintelui Iacob Parabin a fost localitatea Mahala, suburbia orașului Dubăsari, cu Biserica “Sf. Arh. Mihail”. În această biserică, părintele a slujit în perioada anilor 1918-1934. În anul 1934, părintele Iacob a fost silit de către autoritățile sovietice să părăsească “zona de frontieră”, fiind deportat împreună cu alți preoți din RASSM în orașul Pervomaisk (Olviopol) din regiunea Odesa. Cu părere de rău, nu dispunem de mai multe date.
Majoritatea preoților din RASSM, deportați în orașul Pervomaisk au fost ulterior arestați și întemnițați în închisoarea din Odesa, fiind învinuiți de activitate contrarevoluționară, ca membri ai unei organizații rebele. În 1937-1938 au fost judecați de către troika NKVD din regiunea Odesa, fiind condamnați la moarte prin împușcare.  

                                  Protoiereu Ioan Lisnic







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu