vineri, 14 iulie 2017

Preotul Anatolie Teodorov – arestat pentru activitate pastorală







Preotul Anatolie Teodorov –
arestat pentru activitate pastorală



Biserica “Sf. Cuv. Parascheva” din Tvardița, jud. Tighina

Preotul Anatolie Teodorov s-a născut în anul 1899. Avea studiile Școlii spirituale din Edineț, pe care le-a absolvit în anul 1915 și a Seminarului Teologic din Chișinău. După absolvirea studiilor seminariale, la 15 decembrie 1920 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din localitatea Manta, jud. Cahul. O perioadă de timp a slujit la Biserica “Sf. Cuv. Parascheva” din Tvardița, jud. Tighina. În perioada stăpânirii sovietice din 1940-1941, acceptând insistentele rugăminți ale creștinilor din comuna Petrești, a slujit la Biserica “Sf. Ap. Petru și Pavel” din această localitate.
În noaptea de 28 spre 29 iunie 1941, părintele Anatolie Teodorov a fost arestat. Era învinuit cum că în timpul predicii, ar fi ridicat crucea zicând: “Prin semnul acesta vom birui dușmanul”. O perioadă de timp a fost ținut în închisoarea din Ceadr-Lunga, apoi deportat în interiorul Uniunii Sovietice. Despre viața lui de mai departe nu se cunoaște nimic.
În luna ianuarie 1943, în Buletinul Arhiepiscopiei Chișinăului era publicată lista clericilor pensionari, decedați și deportați, văduvelor, orfanilor, sau moștenitorilor lor, în care figura și numele preotului Anatolie Teodorov. Urma ca pe parcursul anului 1943, preoteasa Zinovia Teodorov să primească o primă de ajutor. Tot în acest an soția preotului trece la Domnul, rămânând orfani șase copii, cel mai mic avea vârsta de doar cinci anișori. 

                                         Protoiereu Ioan Lisnic






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu