joi, 13 octombrie 2016

Preotul Vasile Machedonschi – martirizat prin împușcare






Preotul Vasile Machedonschi –
martirizat prin împușcare



Preotul Vasile Machedonschi s-a născut la 18 martie 1860 în localitatea Cazaclia, jud Bender (Tighina), în familia cântărețului bisericesc Dimitrie Machedonschi. Avea studiile Școlii Spirituale și a Seminarului Teologic din Chișinău. După absolvirea studiilor teologice a fost hirotonit preot pe seama Bisericii “Sf. Arh. Mihail” din localitatea Izvoare, jud. Orhei, începând cu data de 6 noiembrie 1883. O perioadă de timp a fost paroh la Biserica “Sf. Nicolae” din localitatea Goian, jud. Tiraspol și din anul 1900, paroh la Biserica “Sf. Ioan Botezătorul” din Reimarovca, același județ. În această parohie a îndeplinit și funcția de profesor de religie în școala din localitate. Ultima parohie a părintelui Vasile Machedonschi a fost localitatea Roghi, Dubăsari, cu Biserica “Acoperemântul Maicii Domnului”.
La 22 noiembrie 1937 a fost arestat de către agenții NKVD din Dubăsari, RASS Moldovenească. Părintele Vasile avea vârsta de 77 ani, dintre care 54 de ani i-a închinat slujirii lui Dumnezeu și  păstoriților săi.
Judecata a avut loc la 28 februarie 1938, fiind învinuit de către Troica NKVD din RASSM de “propagandă religioasă legată de activitate antisovietică și contrarevoluționară”, fiind condamnat la moarte prin împușcare. Sentința de judecată a fost executată în închisoarea din Tiraspol, la 5 martie 1938.

                                      
                                                  Protoiereu Ioan Lisnic    

                                                                














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu