marți, 20 septembrie 2016

Preotul Matei Conun – condamnat la moarte prin împușcare





Preotul Matei Conun –
condamnat la moarte prin împușcare


\

Preotul Matei Conun s-a născut în anul 1878. Ultima parohie în care a slujit în calitate de preot a fost localitatea Valeguțulovo (Valea Hoțului), RASS Moldovenească.
În anii 30 ai secolului trecut în RASSM se începu-se un nou val de închidere a bisericilor. După închiderea bisericilor, ca regulă, preoții erau siliți să părăsească locul de trai din parohii. Părintele Matei Conun, care în trecut fusese deposedat și de terenurile de pământ pe care le avea, împreună cu alți preoți transnistreni a fost deportat din “zona de frontieră” în orașul Pervomaisk (Olviopol), regiunea Odesa. La scurt timp după ce i se stabili-se domiciliul forțat, a fost arestat de către agenții organelor NKVD, fiind încarcerat în închisoarea din Odesa. Era învinuit de activitate contrarevoluționară. Cum că, fiind “membru al unei organizații rebele contrarevoluționare, îndemna populația la o răscoală împotriva puterii sovietice în favoarea unei intervenții străine. Defăima partidul și guvernul dovedind prin aceasta necesitatea răsturnării puterii sovietice.”.
A fost judecat la 23 martie 1938. Sentința de judecată a fost stabilită în cadrul ședinței Troicii NKVD din regiunea Odesa, fiind condamnat la moarte prin împușcare.  

                                     Protoiereu Ioan Lisnic






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu