luni, 4 ianuarie 2016

Părintele – diacon Vasile Stihie – omorât prin împușcare






Părintele – diacon Vasile Stihie –
omorât prin împușcare



S-a născut la 1 martie 1888. După absolvirea Școlii spirituale a fost numit cântăreț la Biserica Sf. Dimitrie din Văscăuți, jud. Soroca, cu începere de la 13 septembrie 1906. În anul 1908 a fost transferat la Biserica Sf. Atanasie din Cimechioi, jud. Cahul, apoi numit în calitate de cântăreș la Catedrala Schimbarea la Față din or. Bolgrad. A fost hirotonit în treapta de diacon pentru Catedrala din Bolgrad la 21 septembrie 1914, iar la 10 mai 1916, numit diacon la Catedrala Acoperemântul Maicii Domnului din or. Ismail.
Pentru merite deosebite a fost ridicat în treapta de protodiacon.  La 1 ianuarie 1924 a fost transferat la Biserica Episcopală cu hramul Sf. Împărați Constantin și Elena din or. Ismail, iar la 1 octombrie 1930, numit slujitor la Biserica grecească Sf. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava din or. Cetatea Albă.
La 28 iunie 1940, când armata și administrația română se retrăgeau din Basarabia, bande anarhice jefuiau totul ce le cădea în cale. Încercând să jefuiască Biserica Sf. Ioan de la Suceava din Cetatea Albă, părintele Vasile Stihie împreună cu preotul paroh, Hrisant Fotescu, au încercat să opuie rezistență. Ambii au fost împușcați, preotul paroh a fost rănit iar părintele-diacon a fost împușcat mortal. 


                                     Protoiereu Ioan Lisnic









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu