luni, 8 iunie 2015

Preotul Anatolie Spinei – judecat la moarte prin împușcare







Preotul Anatolie Spinei – 

judecat la moarte prin împușcare




Anatolie Spinei s-a născut la 16 mai 1912, în familia preotului din satul Frumușica, jud. Soroca. În anii 1924-1934 a urmat studiile la Școala Spirituală din Chișinău și în 1939 absolvește Facultatea de Teologie din Chișinău. A fost hirotonit preot și numit paroh la Biserica "Nașterea Maicii Domnului" din Dolna, jud. Lăpușna.
     În timpul stăpânirii sovietice (1940-1941), autoritățile locale l-au silit pe părintele Anatolie Spinei să părăsească casa parohială. O parte de locuitori își exprimau nemulțumirea. S-au găsit și câțiva care au făcut denunțuri împotriva preotului. Părintele a fost arestat și trimis în Siberia, de unde nu s-a mai întors. Era învinuit de ”ajutor acordat părții reacționare a burjuaziei internaționale” și de „agitație și propagandă contrarevoluționară”, a fost judecat aplicândui-se pedeapsa capitală. Sentința judecății a fost stabilită, aplicându-i-se pedeapsa capitală prin împușcare. Sentința de judecată a fost executată la 24 septembrie 1942.  

                                   Protoiereu Ioan Lisnic

Mai multe informații puteți găsi în: Protoiereu Ioan Lisnic. Clerici ortodocși în închisorile comunisteBasarabia, nordul Bucovinei și Transnistria. Iași. Stef, 2022, p. 273-275.










 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu