vineri, 19 decembrie 2014

Din istoria bisericii “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sevirova, Florești



Din istoria bisericii  “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sevirova, Florești

                                   Biserica “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” 
                                                    din Sevirova, Florești
                                               


Potrivit izvoarelor istorice în anul 1817 în satul Sevirova locuiau doi preoţi, un diacon, un dascăl şi un palamar deci, era o biserică. Biserica din lemn cu hramul „Sf. Arh. Mihail” mostre ale căreia s-au păstrat pînă în 1990, nu se cunoaşte cînd a fost zidită.
Primul preot cunoscut care a deservit biserica din Sevirova este părintele Grigore Podgurschi,fiind înserviciu din anul 1909, avîndu-l ca cîntăreţ tot din acel an pe Gheorghe Ignatovici.
 În anul 1918 preot la Sevirova era părintele Marcu Grosu, care a săvîrşit cele sfinte în această biserică pînă în 1924. În postul de cîntăreţ, a fost numit în 1922 Vitalie Musteaţă.
O perioadă mai îndelungată de timp, din anul 1924 a fost paroh la biserica din Sevirova preotul Simeon Biriucov. În timpul păstoriei sale, în 1936 s-a sfinţit piatra de temelie a actualei biserici. În anul 1940 construcţia bisericii a fost stopată, pereţii fiind ridicaţi pînă la acoperiş. În perioada stagnării, autorităţile locale au folosit clădirea neterminată a bisericii în calitate de depozit.
Lucrările de construcţie a bisericii au fost reluate în 1989 şi au durat pînă în anul 1992. La 25 octombrie 1992 a fost sfinţită biserica „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Vladimir Mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove.
După anul 1992 în biserica din Sevirova au adus laude lui Dumnezeu preotul Vladimir Lai, preotul Gheorghe Vizitiu, părintele Mihail Ghelas, părintele Gheoghe Grigoraş. Din anul 2011 preot paroh al acestei biserici este părintele Carp Cebotaru.
Pe parcursul anilor s-au săvîrşit mai multe reparaţii curente, s-a îmbogaţit interiorul bisericii cu cele necesare, se organizează la sărbători acte de binefacere pentru ajutorarea familiilor nevoiaşe.
            
                                   Protoiereu Ioan Lisnic



                                      Biserica “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” 
                                                       din Sevirova, Florești

                              

                                                 Preotul Simeon Biriucov,
                                            parohul bisericii din Sevirova


                   

Fosta biserică din Sevirova

Fosta biserică din Sevirova








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu